Etanolbilar.com är Sveriges främst webbplats med information om etanolbilar på den svenska marknaden.
För frågor eller kommentarer, kontakta vår redaktör: redaktionen@etanolbilar.com


Dela den här sidan
design image

SAAB 9-5 Biopower

Miljöfakta  
Bränsleförbrukning, blandad körning: 9 lit/100 km
Koldioxidutsläpp, blandad körning: 214 g/km
Säkerhet  
Euro NCAP krocktest: 5 av 5
Euro NCAP fotgängarskydd:: 2 av 5
Folksams resultat från verkliga olyckor: BRA! Minst 30% högre säkerhet än medelbilen
Ekonomi  
Riktpris, från: 265 900 kr inkl moms
Förmånsvärde: 35 000 kr/år
Fordonsskatt: 1 500 kr/år

Om Saab 9-5

Informationen nedan sammanställd från Bilprovningen

"Besiktningsresultaten är bättre än för medelbilen avseende modellrelaterade fel."

Saab 9-5 är en rymlig och komfortabel bil i storbilsklassen. Modellen efterträdde Saab 9000 1998. 9-5 finns i två karossversioner; en sedan och en kombi som kom 1999.

Saab 9-5 är rymlig och har fått bra betyg i motorpressen för komfort och vägegenskaper. Säkerheten är omvittnat hög, vilket ett flertal utmärkelser bevisar. Sommaren 2001 presenterades en ny 9-5 med en rad mindre förändringar. Utvändigt känns den nya versionen igen på en omgjord front. Saab 9-5 har enligt Korrosionsinstitutet bland marknadens bästa rostskydd.

 

2005 presenterade Saab två stora nyheter; dels fick 9-5 ännu en gång ett omgjort frontparti, och så lanserades denna etanoldriven version, kallad 9-5 Biopower som står för en stor del av försäljningen i Sverige.

Besiktningsresultaten är bättre än för medelbilen avseende modellrelaterade fel.

Recensioner

Skriv en recension!

Skriv en recension och f� den publicerad h�r!

Din recension ...

Dela den här sidan
Din signatur: 
 

Saab-95 rostar vid bakhjuls skärmkanter som Saab har gjort i alla tider, tycktes det. Synd då Saab - 95 är en bra bil och roligt att köra.

- Håkan Storck, 27 november 2018

Svara på den här kommentaren

Jag har kört några spritbilar från Saab i taxitrafik och maken till törstiga bilar får man leta efter. Normalt är 2 liter milen på helgnätter då man trycker lite extra på gasen och 1,8 liter på vardagar. Dock varierar förbrukningen kraftigt mellan olika exemplar. Vissa sörplar i sig ett par deciliter mindre.

I jämförelse med Mercedes - och nu pratar jag såklart om 220 Cdi - så har Saaben färre småfel, men å andra sidan så känns Saaben nästan slut vid 25.000 mil då Mercan just är inkörd. Saabmotorn vibrerar påtagligt och skriker efter bensin. Jag tror att E85 till 15 % består av antabus.

Annars är Saaben i största allmänhet skittrist. Man sitter ganska bra men det är nog allt. Sportknappen är nästan komiskt löjlig. Då känns bilen som en sån där liten nervös skällande hund. Reglagen är helt enkelt felplacerade, men det är väl Saabs koncept. Många dåliga farthållare har jag sett, men Saabs tar nog priset. För sabelvete alla bilutvecklare - tjuvkika i en Merca så ser ni ju hur det ska se ut. Och så är det lite trångt om förvaringsutrymmen kring föraren. Baksätespassagerarna klagar ofta på utrymmet.

Summa summarum: En skitbil.

- Taxi, 2 mars 2011

Finns ingen Mercedes Benz som heter 220 cdi - däremot en motor. Vad det gäller Saab vs Mercedes Benz så brukar man inte göra den jämförelsen. Du är nog en mer Toyota-kille, och då förstår man nog inte poängen med en "ättrig" Saab.

Själv föredrar jag Saabar framför MB - gillar inte rost.

- quattro, 23 februari 2012

Svara på den här kommentaren

Jag kör en 9-5 2.0 Biopower. Bytte från 9-5 2.0T

Fördelarna är de extra hästkrafterna. Bilen är verkligen rolig att köra! Tankar alltid etanol när det finns.

Nackdelarna som jag inte räknat med är att den drar närmare litern när man kör på bensin, jämfört med 0,85 som jag körde bensinvarianten på. Saabs siffror är ren lögn som jag ser det, eftersom siffrorna gäller bensinvarianten, en annan bil! Med etanol i tanken drar den ca 1,1 till 1,4. Jag kör mest motorväg och ligger i 110, men ibland blir det mer stad och 1,4.

Att sedan tanken rymmer 68 l i stället för bensinvariantens 75 l gör att bensinlampan tänds efter ca 55 mil. Den förra kunde jag ibland köra närmare 100 mil på en tank..

En annan överraskning var att etanolpumparna aldrig har spärr på tankhandtaget. Detta för jordningens skull. Etanol är mer explosivt. Något att tänka på för dem som är "svaga i nyporna". Detta gäller förstås alla etanolbilar.

- Mats, 17 januari 2009

Svara på den här kommentaren

Har kört en 9-5 Biopower 2,3t i snart två år (4000 mil) och måste säga att man blir imponerad av prestanda och faktiskt också bränsleförbrukning. Har inte haft några specifika etanolbilsfel. Har varit rena nöjet att tanka etanol jämfört med bensin ur alla aspekter.

- reklamare, 12 december 2008

Svara på den här kommentaren

Har kört Biopower 2.3t (den nya motorn som släpptes för två år sedan) i nästan 2 är och 5,000 mil. Är mycket nöjd med bilen och prestandan. Den drar cirka 1.3 l/milen etanol i stadskörning, som är 25% mer än vad det drar om man tankar bensin (med min körstil). Så på senare år har det varit kännbart billigare att tanka etanol.

Mycket pigg och trevlig bil att köra.

- Alan, 17 oktober 2008

Svara på den här kommentaren

Har kört Biopower i 17.000mil, är mycket nöjd. Låg förbrukning och bra prestanda.

NordicUhr rekommenderas!

- mr_saab, 27 juli 2008

Svara på den här kommentaren