Etanolbilar.com är Sveriges främst webbplats med information om etanolbilar på den svenska marknaden.
För frågor eller kommentarer, kontakta vår redaktör: redaktionen@etanolbilar.com


Dela den här sidan
Föregående brev | Nästa brev

Recension: Ford Focus

Jag har rekommenderat Ford att sätta en stor röd rebootknapp i bilen"

Har ägt en Focus Flexifuel sedan mars 2002. Sedan november 2002 har jag enbart kört på E85.

Problemen har varit:

Alldeles i början startproblem vid -20°. Elektroniken uppfattade att det var etanaol trots att det var bensin. Mycket hög bränsleförbrukning och ännu högre vid kallstart. Motorn fick på tok för mycket bränsle. Nollställning av elektroniken genom att koppla bort + polen 30s lärde jag mig snabbt och löste andra gången jag hade startproblem. Efter det uppgraderades programvaran och kallstart har alltid fungerat, t o m vid -17 utan motorvärmare.

Ett annat problem som tydligen är rätt vanligt är att spolarvätskan till bakrutan kommer på insidan efter ett tag. Slangen som ligger mellan takdelarna är tydligen aningen för kort. Problemet är lätt avhjälpt.

CD spelaren har krånglat två gånger. Första gången (den var då 4,5 månader) byttes den mot en ny. Denna krånglade också efter 4,5 månad. Lösningen? Ta bort + polen från batteriet 30 sekunder!!! Jag har rekommenderat Ford att sätta en stor röd rebootknapp i bilen.

Däckslitage är ett problem som jag inte hittat förklaring till. Originaldäcken höll förväntad livslängd. En uppsättning Gislaved frost vinterdäck var värdelösa efter 1 vinter. Dubben hade slitits av, med dubbasen kvar i däcket. Har inte hittat nån som har kunnat förklara vad det beror på. Den ena skyller på hjulinställningrana (gissa vem) och den andra på dubbarnas kvalitet.

Jag är besviken på Ford som skickar ut enkät efter enkät om hur nöjd jag är och det spelar ingen som helst roll vad jag skriver, de hör aldrig av sig. Bakluckan rostar efter att jag blivit påkört bakifrån. Skadan lagades på auktoriserad verkstad, men var tydligen inte tillräcklig professionell ändå. Det har dokumenterats på Fords verkstad och jag har beskrivit mitt missnöje för Ford, utan resultat.

Bränsleförbrukningen har jag kommit som lägst strax under 0,8 l/mil på E85. På våren raka vägen från Vännäs till Haparanda. Normalt vintertid ligger den på ca 0,95 l/mil. Vintertid med många korta sträckor kommer man lätt upp i 1 l/mil.

Och jag gissar att den under ett helt år ligger på snitt 0,9 l/mil.

Jag misstänker att programmeringen av motordatorn inte är gjord för Norrländska förhållanden. Det märks tydligt när det blir kallt. Då drar den mer. Bilen är också bränslekänslig för högre hastigheter. Att köra 110 iställe för 90 drar nästan 20% mer bränsle. Även att dra släp eller hästfinka ökar bränslebehovet mycket märkbart (det är väl klart med en sån liten motor).

Ovan beskrivna bil har nu gått 14 000 mil och är numera (sedan aug 2007) andra bilen. En Ford Focus Ghia FFV är nu första bilen som jag kört 1300 mil. Inga problem hittills. Bränsleförbrulningen (E85) ligger mellan en halv och 1 dl lägre per mil än herregårdsvagnen.

Båda bilarna är bekväma och för min del roliga att köra. Efter att ha varit Citroën ägare (gammal CX) måste jag säga att Ford focus bilarna överraskar positivt gällande väghållning och fjädring.

Herregårdsvagnen slukar stora bagagevolymer.

Jag är nöjd, trots att jag räknat upp en del fel är de överkomliga. Det finns sannolikt inte en enda bil som är felfri i 5 år. Bilarna uppfyller våra behov på ett bra sätt och genom att köra på E85 har vi minskat våra utsläpp av CO2 med mer än 17 ton.

Postat av Marcel B den 17 maj 2010


Föregående brev | Nästa brevDela den här sidan
Din signatur: 
 

Bra skrivet. Håller med om dina iakttagelser ang förbrukningen. Även jag har fått baklucka dåligt reparerad... Har mestadels kört min sen 2006 på etanol men nu verkar spridarna gett upp. De ryckningar jag haft på 1300 resp 1600 varv sedan 2006 har blivit värre o värre. I höst var det nog vajsing på E85an för både denna o min Megane 08a började hoppa. Meganen blev frisk med bensin men inte Focusen :(

- Benny, 24 oktober 2013

Måste rätta mig själv. Jag har bytt bränsle men tankat fullt, förmodligen kalibrerade inte styrdonet om sig. Jag tog av batterikabeln 30 s o sen var bilen lika bra (eller dåligt) som förut. Slutsatsen är att E85an var kass på min tapp i början av sep.

- Benny ( igen), 27 oktober 2013

Svara på den här kommentaren

Bra skrivet!

- ada, 3 mars 2013

Svara på den här kommentaren

vad är de för storlek på motorn då?

- Huh?, 8 juli 2012

Kk

- kk, 20 juli 2014

Svara på den här kommentaren